"Just nu drömmer jag om boken, att Dawit Isaak ska bli fri. Att träffa en tjej. Att pappa och jag ska starta ett åkeri. "

Det kom ett sms från Kalle

”Hej! Det är Kalle. Jag behöver din hjälp. Jag vill skriva en bok. Titeln är Drömmen om att flytta till ett gruppboende." 

Det är en bok där en synnerligen klok och inspirerande ung människa berättar om sitt liv. Kalle och andra med Williams syndrom är ofta befriade från sociala konstruktioner, måsten och föreställningar som ofta hindrar oss ”normala” från att göra det vi allra helst vill och drömmer om. Där har Kalle mycket att lära ut. 

Det är också en bok som speglar hur det kan vara att leva med ett syndrom, om att vara annorlunda i en tid då alla helst ska stöpas i samma form. 

Det här är en bok vars syfte är att lyfta fram och bredda vår förståelse för hur det är att vara människa. I det här fallet en människa som anses annorlunda, inte "normal". Vi säger att alla människor har samma grundmurade värde och att alla kan bidra på sitt sätt, men menar vi det? Att lyssna till alla människors erfarenheter, kanske i synnerhet till dem som anses annorlunda, öppnar nya dimensioner och ger oss ny kunskap om livet och verkligheten. Kanske kan det till och med göra oss alla till lite bättre människor. 

 

Om Williams syndrom

Kalle har en sällsynt diagnos som heter William syndrom, vilket innebär att han saknar en liten del av kromosom nummer sju. I Sverige föds cirka 5-10 barn med Williams syndrom varje år. Ingen vet varför. 
Att ha Williams syndrom innebär vissa funktionsvariationer, men det stoppar inte Kalle. Han är en fena på att känna efter vad han behöver och längtar efter och se till att det blir så. Ända sedan han var liten har han till exempel drömt om att bli brandman. Nu arbetar han på Östermalms brandstation, på sitt alldeles unika sätt.
 

Boken är skriven av författaren och journalisten Milena Bergquist som har känt Kalle sedan han kom till den här jorden. 
Fotograf Emma Mattsson har tagit bilderna.

"...och nästan alla brandmän är mina vänner."